Vrijwilliger in beeld: Hans van Weert

 

Vanuit “Witte Nog” ben ik bijna 2 jaar bezig om het archief van Piet Willems te digitaliseren. Dit doe ik met veel plezier, maar wel voornamelijk in de wintermaanden.

 

Ik ben een zoon van Noud van Weert en Riek Jutten en ben nu 3 jaar met pensioen. In mijn werkzame leven was ik project manager bij Philips Beeldbuizen en later bij Tridec van elektronica en informatica projecten. In 1981 ben ik getrouwd met Annemieke Heijboer en zijn we gaan wonen in ons zelfgebouwd huis in de Broekerstraat. Ons gezin bestaat uit twee kinderen Anne en Paul, schoonzoon Anton en inmiddels twee kleindochters Emily en Lauren. Ik vul mijn tijd met edelsmeden, (verplicht) tuinieren, op vakantie gaan met de caravan, fietsen,  fotograferen en oppassen. Tevens ben ik vrijwilliger bij het Repair Cafe en technisch coördinator (manusje van alles) bij De Boelakkers (onderdeel van Kempenhaeghe) en ik geef rondleidingen in de kerk.

 

Piet Willems heeft vanaf 1959 tot 2001 alle artikelen die over Leende gaan uitgeknipt en in ringmappen geplakt. Hij was naast zijn werk bij Philips plaatselijk correspondent van de Parel, het Eindhovens Dagblad en van de weekbladen Middenstandsbelangen en Het Valkenswaard Weekblad.

 

Hierdoor kom je soms een artikel vaker tegen omdat het in meerdere bladen heeft gestaan.

 

Na het overlijden van Piet in 2017 is dit archief overgegaan naar “Witte Nog”. Het archief lag oorspronkelijk opgeslagen in de (oude) huiskamer, alwaar je het kon bezoeken en inzien. Al dat bladeren doet het papier op den duur geen goed en het zoeken bleek ook moeilijk omdat de boeken enkel op jaartal gerubriceerd zijn. Je moet dus wel enig idee hebben waar je naar zoekt en welk jaar het betreft.

 

Daarom ben ik vanuit “Witte Nog” gevraagd om dit archief te digitaliseren en het daardoor toegankelijker te maken. Nadat ik de boeken van een jaargang heb opgehaald, begint Annemieke met het nummeren van alle bladzijden van elk boekdeel. De boeken hebben verschillende diktes en aantal bladzijden. Een jaargang bestaat uit 3 tot 7 boeken, maar in het begin zaten er 3 jaren in een plakboek. Het aantal bladzijden in een boek varieert van 50 tot meer dan 300. De boeken worden in de loop van de jaren wel steeds dikker. Na het nummeren ga ik de boeken fotograferen.

 

Fotograferen gaat veel sneller dan scannen en de foto’s zijn door de hoge resolutie veel duidelijker.  

 

In het begin was het vooral uitzoeken hoe ik het ging aanpakken. Na verschillende pogingen, bouwsels om boeken op te leggen, hoe te belichten, hoe de camera vast te zetten en te bedienen , heb ik inmiddels de voor mij best mogelijke werkwijze gevonden en heb ik ongeveer 75% van de 125 jaarboeken gefotografeerd.

 

Ik fotografeer twee bladzijden tegelijk. Soms is niet het gehele artikel zichtbaar, teksten overlappen elkaar, zijn ingevouwen of er zitten losse bladen in het boek. In dat geval moeten er meerdere foto’s van de betreffende bladzijde worden gemaakt. Wanneer alle bladzijden zijn gefotografeerd, controleer ik de kwaliteit van iedere foto en of alles erop staat.

 

Elke foto krijgt een identificatie, bestaande uit jaargang en bladzijde nummer(s). Indien er meerdere foto’s van een bladzijde zijn gemaakt komt er nog een ABC indeling bij.

 

Zo krijgt de eerste foto op bladzijde 64 en 65 uit het derde (III) boek van 1993 de identificatie “1993 III 064-065 A” en de tweede foto “1993 III 064-065 B”.

 

Tijdens het nummeren of controleren komen we regelmatig een artikel tegen wat de aandacht trekt. Bijvoorbeeld over onze vaders en moeders, de geboorte van onze kinderen, activiteiten waaraan is meegedaan, etc. Maar ook zaken zoals, branden, overlijdens en de vele ongelukken op de kruisingen van de snelweg voordat er viaducten waren. Als je al die artikelen gaat lezen ben je natuurlijk wel wat langer bezig. Wanneer alle foto’s zijn gecontroleerd en genummerd krijgt iedere bladzijde een eigen map in het bestand van “Witte Nog”. Zo komen de foto’s “1993 III 064-065 A en B” te staan in de map “Witte nog > Archief Piet Willems > 1993 III > 064-065 >”

 

Hiervoor heeft Zorgcoöperatie “Graaggedaan” ruimte in de cloud geregeld. Tot nu toe gaat het over 66 GByte, verdeeld over 7400 mappen waarin ongeveer 9500 foto’s staan. Hier mag je voor het eindtotaal nog ruim 30% bij optellen.

 

Regelmatig vraagt “Witte Nog” of ik bepaalde onderwerpen in de boeken ben tegengekomen. Daarnaast digitaliseer ik soms ook foto’s voor hun maandelijkse presentaties.