We bestaan 10 jaar! Tijd voor herinneringen van oud bestuursleden

Deze maand bestaat Zorgcoöperatie Graaggedaan 10 jaar. Op 10 maart aanstaande vieren we dat met een mooie inloopdag in De Schammert.

 

Tien jaar... een hele tijd alweer. Geert Hut, Piet Kuppens en Diny Simkens stonden als bestuurslid aan de basis ervan. Hieronder delen zij enkele van hun herinneringen. Over het ontstaan van De Huiskamer (Diny), aan de begintijd van de Dorpsauto (Piet) en aan de Gouden Duim die de zorgcoöperatie in 2018 van de provincie ontving (Geert).

 

Mooie herinneringen, van mooie en ook uitgesproken mensen. Hulde, hieronder staan hun foto's. En daaronder hun herinneringen. 

 

Huiskamer: “de ontmoetingsplaats voor Leende”


Tijdens de oprichtingsfase van zorgcoöperatie Graaggedaan werd het belang van een centrale ontmoetingsruimte al gauw duidelijk. Het zou een ruimte moeten zijn waar iedereen elkaar kan ontmoeten in een intieme, huiselijke sfeer.

 

Het pand aan Dorpsstraat 67 stond al jaren leeg en werd ons beschikbaar gesteld door de woningbouwvereniging, totdat er een andere bestemming gevonden werd. We hebben hier 7 jaar lang gebruik van mogen maken. Het pand had achterstallig onderhoud en er was een schuur die omgebouwd kon worden tot een zaal waar grotere activiteiten plaats konden vinden.

 

Er werd een team vrijwilligers gevonden die met vereende kracht het pand omtoverden tot “De ontmoetingsplaats” van Leende.

 

Na enkele maanden hard werken werd het pand feestelijk geopend door burgemeester Paul Verhoeven. 

 

Door alle aanwezigen werd het lied “Lind de is de sgonste plats” gezongen. Dit gaf de sfeer aan van verbondenheid en zou al die jaren zo blijven. Al gauw vond men de weg naar de huiskamer om elkaar te ontmoeten en gezellig ’n kopje koffie te drinken. Het groeide uit tot een levendig geheel waar ingespeeld werd op behoeften van de inwoners.

 

Een kleine opsomming hiervan geeft een inkijkje: een breiclub, wandelactiviteiten, cursus omgaan met de iPad, lezingen, Witte Nog…?, Sinterklaasverblijf, bloemstukjes maken voor Pasen en Kerstmis, de “Peer van Lind” archiefkamer. Maar er was ook ruimte voor een blaaskapel. De ruimte die zij voorheen gebruikten had een trap waardoor mensen met fysieke klachten niet meer mee zouden kunnen doen, terwijl deze ontmoetingsmomenten voor hen zo belangrijk waren.

 

Ook politieke partijen maakten gebruik van deze ruimte. De huiskamer was ook tijdens de halfvastenmarkt open waar menigeen een kopje koffie kwam drinken en getrakteerd werd op de Brokmoppen die door de gastvrouwen gebakken waren. Ook met de carnavalsvereniging was er samenwerking. Zij konden in de schuur terecht, zodat kinderen ook tijdens carnaval met slecht weer gebruik konden maken van een opblaasbare glijbaan. Er was samenwerking met professionele organisaties waardoor leerlingen met een leerachterstand huiswerkbegeleiding kregen. Er werd zelf een voorlichtingsfilm opgenomen voor middelbare schoollieren over het gevaar van drugsgebruik. De ruimte voorzag tevens in de behoefte van het bestuur voor de vele vergaderingen met lokale, gemeentelijke en provinciale organisaties.

 

Kortom, dit is een greep uit de hoeveelheid en diversiteit van activiteiten die in de huiskamer plaatsvonden. Deze snelle groei was mogelijk door het bezit van een eigen ruimte en tomeloze inzet van heel veel vrijwilligers. Er kon ingespeeld worden op de behoefte van de inwoners.

 

Helaas kwam er een einde aan deze periode omdat het pand een andere bestemming kreeg. Na wat omzwervingen ontstond samenwerking met verzorgingscentrum Leenderhof. Er werd een nieuwe invulling gegeven aan de Huiskamer. Het blijft een ontmoetingsplaats voor de bewoners van Leende maar ook voor de inwoners van Leenderhof.

 

Een aantal activiteiten zijn elders ondergebracht. Dit kun je elders op de website zien. 

 

Dorpsauto

Vorige week zag ik hem staan. Op de parkeerplaats bij de fysiotherapeut. Wat zie hij er leuk uit met al die mooie reclame emblemen erop van de Lindse ondernemers die hem financieel mogelijk maken. De dorpsauto van Graaggedaan.

 

De chauffeur die zat te wachten op de klant die hij weggebracht had wilde zijn verhaal wel kwijt.  “Het is zo’n heerlijke auto om mee te rijden.” En er wordt volop gebruik van gemaakt. Hij haalde zijn keurig bijgewerkte logboek erbij om te laten zien hoeveel ritten er de laatste tijd werden gemaakt. “Je doet er zoveel mensen een plezier mee”. Je zag zijn ogen stralen.

 

Dit voorval deed me denken aan hoe het allemaal begonnen was. Uit de informatieavond van de Dorpsraad en de later gehouden enquête bleek dat vervoer voor veel oudere mensen een probleem is. Even naar de winkel of kapper, naar een kaartclub of familie, of een ritje door het dorp of omgeving, dat alles is niet makkelijk als je zelf niet meer kunt rijden en je geen familie bij de hand hebt om dat voor je te doen. En een taxi is ook niet zomaar voorhanden.

 


Met een werkgroepje vanuit het bestuur zijn we indertijd begonnen met het zoeken naar mogelijke oplossingen. Het begon met het idee van een ‘tuktuk”.  Niet al te duur in aanschaf en zeker bij mooi weer een leuk ding om te zien. Maar het bleek toch niet zo goedkoop als het leek. En toen de opmerking kwam: “Maar in zo’n ding ga ik niet door het dorp rijden!’ was het gauw gebeurd met de plannen. 

 

Verder zoeken en informatie inwinnen bij zorginstellingen die hiermee ervaring hadden wezen naar elektrische wagentjes, zo’n golfkarretje. Maar ook dat bleek te duur en kende onoverkomelijke problemen met laden en stallen. Goede raad is duur!


Uiteindelijk viel de keus op een goede gebruikte auto, zoals we die nu hebben. Door vergelijkend warenonderzoek en met de geweldige speurneus van Ad is er een mooi resultaat uit gekomen. 

 

De financiële ondersteuning van de ondernemers en het mooie ontwerp voor de aankleding deed wonderen. Een enthousiast team van vrijwillige chauffeurs zorgt er nu voor dat we met deze Dorpsauto mooi vervoer hebben waar we als gemeenschap best trots op mogen zijn en de gebruikers veel plezier aan beleven.

De Gouden Duim


Op Maandag 12 Maart 2018 was het Halfvastenmarkt en had Zorgcoöperatie Graaggedaan open deur voor de Huiskamer. Rond het middaguur was het gezellig druk in de Huiskamer.

 

Toen kwam er een bekend persoon binnen, namelijk provinciaal gedeputeerde Henri Swinkels, en hij bracht een leuke boodschap mee.

 

In het kader van het programma “Sociale Veerkracht “ van de provincie werden projecten gezocht die er voor zorgden dat meer mensen in Brabant kunnen delen in, of een bijdrage leveren aan een goede kwaliteit van leven.

 

De Leendse Zorgcoöperatie sloot helemaal aan bij de uitgangspunten van dit programma en kwam daardoor in aanmerking voor de uitreiking van “de Gouden Duim “( zie foto).

 

De uitreiking kwam voor iedereen als een grote verrassing, maar de voorzitter was blij met de waardering die hieruit sprak en voor alle vrijwilligers gold.

 

Maar, stelde hij; het is ook een aanmoediging om door te gaan, want er zijn nog steeds veel mensen die een steuntje in de rug of een ondersteunende hand goed kunnen gebruiken, maar nog terughoudend zijn om die te zoeken.